Zašto su luđaci još uvijek zaglavljeni u blatu, čak i kad cijene nafte rastu.

Vrijednost kanadskog dolara ostala je tvrdoglavo statična, čak i kad su cijene plina porasle za rekordne maksimume u protekloj sedmici. Metro Vancouver je dom za najviše cijene u Sjevernoj Americi u jednom trenutku prije curi natrag ispod $ 2 litar tokom vikenda.

Loonie je često opisan kao” petrodollar ” — valuta čija je vrijednost čvrsto vezana za kretanje cijena nafte. Kako su ljudi ostali kod kuće na početku pandemije, a cijene nafte u martu 2020.pale su na 17 dolara po barelu, loonie se približio trgovanju po 0,69 USD.

Dolar je na kraju zaurlao i pogodio 0.83 USD do maja 2021.godine, jer se ekonomija nastavila širiti, a cijene nafte puzale su do 65 USD po barelu.

Ali dolar je ostao prigušen usred porasta cijena nafte-trgovanje na US $ 109 barel od ponedjeljka-doveo ruske invazije Ukrajine.

TD ekonomisti napomenuti prošle sedmice loonie je depresirala 1 posto od početka godine u isto vrijeme australijski dolar — još jedna valuta vrlo vezan za vrijednost resursa — je stekao 1.3 posto u vrijednosti.

“Skromne promjene su iznenađujuće s obzirom na činjenicu da je nafta porasla 44.4 procenat u 2022-u, a druge robe vide robusne dobitke”, rekli su ekonomisti James Orlando i Brett Saldarelli u napomeni u petak.

Pa zašto tako malo pokreta od strane loonie?
Posljednji put kada su cijene nafte West Texas Intermediate u prosjeku iznosile 100 USD za mjesec dana (Jul 2014.), looniejeva vrijednost uspjela je dostići 0,91 USD, prema riječima ekonomiste Benjamina Reitzesa, generalnog direktora BMO Kanadskih stopa.

“Do sada je u martu 2022. godine nafta trgovala iznad [US$100] u svih devet trgovačkih dana. U međuvremenu, loonie ostaje sve osim zaglavljen u blatu sjedi oko [američki $ 0.78], ” on je rekao u bilješci petak.

Reitzes je ponudio tri moguća objašnjenja:

Malo međunarodnog interesa za ulaganje u kanadsku naftnu industriju: “posljednjih nekoliko godina strani kapital je dosljedno izlazio iz naftnog pijeska. S obzirom na izazove u izgradnji novih cjevovoda i pokreta ESG [za okoliš, socijalno i upravljanje], malo je vjerovatno da ćemo vidjeti promjenu mišljenja u korist naftnog pijeska.”
SAD je sada mnogo veći proizvođač nafte nego prije deset godina: “relativna korist za Kanadu jednostavno nije tako velika kao što je nekada bila.”
Ugled američkog dolara se poboljšao: “došlo je do širokog prelaska na imovinu kanadskog dolara od strane globalnih centralnih banaka u godinama nakon [2008 velike finansijske krize]. To jednostavno nije slučaj u ovom ciklusu, sa američkim dolarom koji nadmašuje najnoviji potez averzije prema riziku.”
Ali Reitzes je rekao da gore navedena objašnjenja ne odbacuju potencijal za Kanadski dolar da napravi skok usred porasta cijena nafte.

“Možda tržište samo čeka da vidi da li je skok cijena robe više nego samo blic u tavi”, rekao je.

“Ako su, čini se da ima dosta naopako za loonie, čak i ako je trčanje na paritet čini izuzetno teško.”

U međuvremenu, glavni ekonomista CIBC-a Avery Shenfeld izjavio je prošle sedmice da banka očekuje “skromno slabljenje” kanadskog dolara u predstojećim kvartalima.

Sa druge strane, on je takođe primetio “ako se sirova nafta povuče sa nedavnih visina, to neće promovisati toliko omekšavanja u loonieu kao što bismo videli u prošlosti.”

Komentariši