Luka Vancouver zabilježila je 146,5 miliona metričkih tona tereta 2021. godine

Prošle godine je bio zauzet i izazovan jedan za Luku Vancouver.

Prema njihovoj statistici na kraju godine objavljenoj ove nedelje, VFPA je zabeležio povećanje od šest procenata u kretanju kontejnera od 20 stopa, povećanje obima uvoza od četiri procenta i povećanje ukupnog obima tereta od jednog procenta, u poređenju sa brojevima 2020.

Statistički podaci također pokazuju da je 146,5 miliona metričkih tona tereta prošlo kroz luku Vancouver, koja je uključivala rekordnih 3,7 miliona ekvivalentnih jedinica od 20 stopa sastavljenih od 1,9 miliona uvoza i 1,7 miliona izvoza.

Ova povećanja naglašavaju potrebu za većim kapacitetom, kaže predsjednik VFPA i izvršni direktor Robin Silvester.

“Za ljude koji žive u delti, [najveća stvar] je shvatiti koliko se kanadske trgovine kreće kroz terminal u delti, između ostrva Annacis, Zapadne obale i Deltaporta-i nadamo se, u ne previše dalekoj budućnosti, Roberts Bank Terminal 2”, kaže on.

Uprkos rekordnoj godini Luke u kontejnerima, oni su također vidjeli pad.

Primijetili su smanjenje zrna od 13 posto u odnosu na podatke iz 2020.godine, nakon suše u zapadnoj Kanadi koja je smanjila proizvodnju žitarica za drugu polovinu godine.

Kreditiranje globalnih pitanja lanca snabdevanja i vremenskih događaja, oni su takođe videli pad zapremine za đubrivo (smanjenje 13 procenata), hemikalije (smanjenje devet procenata), smanjenje drvne građe (smanjenje 14 procenata), smanjenje drvene pulpe (smanjenje 20 procenata) i prerađenu hranu (smanjenje 22 procenata).

“Priča o kontejnerima za 2021. godinu, dok je rekordna godina već petu godinu zaredom, upozorenje je na dva fronta – nedostatak kapaciteta kontejnera koji se nazire i kriza nedostatka industrijskog zemljišta u donjem kopnu,” izjavio je Silvester.

Vancouver Fraser Port Authority je federalna agencija odgovorna za upravljanje luke Vancouver – koji se proteže od Roberts banke i Fraser River do I uključujući Burrard ulaz – i odgovoran je federalni ministar saobraćaja.

Komentariši