Kanadska Fondacija za ekonomsko obrazovanje i Narodna banka pokrenuli su novi jedinstveni program finansijske pismenosti

Istraživanje pokazuje snažnu vezu između finansijskog zdravlja i fizičkog i mentalnog zdravlja. Duži periodi finansijskog stresa i anksioznosti utiču na dobrobit mnogih Kanađana. Nasuprot tome, donošenje finansijskih odluka koje omogućavaju da ostanu u kontroli svojih finansija može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti. Program će obuhvatiti teme kao što su kako živjeti u okviru svojih sredstava, postavljanje finansijskih ciljeva i njihovo postizanje i uspostavljanje snažnog osjećaja samopouzdanja kada je u pitanju upravljanje ličnim finansijama. Ovi savjeti mogu pomoći u poboljšanju blagostanja-mentalnog i fizičkog.

“Nema sumnje u to: upravljanje novcem je vještina preživljavanja 21. vijeka. Novac i mentalno zdravlje se stalno ukrštaju u životu, zajednički doprinoseći stvarima kao što su relaciono blagostanje i porodična harmonija, sloboda izbora, pristup obrazovanju i zdravstvene usluge, i rodna (u)jednakost, da navedemo samo nekoliko”, objasnila je dr.Moira Somers, finansijski psiholog; konsultant porodicama i finansijski savetnici širom sveta o pitanjima vezanim za novac, mentalno zdravlje.

“Ali priprema naše mladosti za uspješno odraslo doba zahtijeva da razgovaramo s njima o mnogo više od matematike novca. Uzbuđen sam što ću se pridružiti CFEE-u i Nacionalnoj banci danas kako bih pokrenuo novi FinLit 101 program koji će pomoći u poboljšanju finansijskog zdravlja i mentalnog zdravlja Kanađana – a posebno naše mladosti dok ih pripremamo za njihovu finansijsku budućnost.”

FinLit 101 program naglašava uključuju:

– Pokriva 10 modula i oko 50 finansijskih tema kako bi se podržala poboljšanja finansijske sposobnosti i upravljanje finansijskim poslovima. Omogućava svakom korisniku da izabere određene teme od interesa ili da radi uzastopno kroz module za kompletan program učenja finansijske pismenosti.

– Dizajniran je prvenstveno za mlade od 15 do 18 godina, ali je relevantan za sve zainteresovane za poboljšanje njihove lične finansijske pismenosti.

– Uključuje resurse koji su slobodni, dostupni na francuskom i engleskom jeziku, koji će se stalno ažurirati i proširiti ide naprijed i koji će poslužiti kao stalna podrška za poboljšanje finansijske pismenosti u Kanadi.

– Sadrži dovoljno materijala za učenje kako bi podržao polukreditni kurs za sve zainteresovane provincije, teritorije ili organizacije koje pružaju programe za mlade. Program FinLit 101 mladi mogu samostalno koristiti za samoučenje ili ga nastavnici mogu integrirati u nastavu u učionici.

Komentariši