Ilegalna vožnja je laka za pristup u Richmondu.

Ako tražiš jeftinu vožnju, Richmond je pravo mjesto za to, ako se priča na ulici može proći.

Neki vjeruju da je grad postao središte za mnoštvo aplikacija za vožnju koje vas mogu odvesti od tačke A do tačke B oko dvije trećine cijene Ubera-nema veze taksi.

Međutim, postoji nekoliko ulova. Prvo, da biste koristili neke aplikacije, morate biti u mogućnosti govoriti Kineski i, dva, oni su ilegalni.

Da bi testirali teoriju, nekoliko novinara iz Richmonda nazvali su dvije najpoznatije aplikacije za vožnju koje nemaju dozvolu za rad bilo gdje u Metro Vancouveru-nešto što je reguliralo podružnica za Putnički prijevoz.

Pet minuta nakon što je nazvao Raccoon Go, Toyota je prišla u trgovački centar Lansdowne da pokupi novinare.

Brzi izlet od Lansdownea do gradske vijećnice Richmonda koštao je 10 dolara u gotovini.

U gradskoj vijećnici, pozdravljajući vožnju pomoću druge ilegalne aplikacije, UDI-X, bio je malo sporiji, ali na kraju se Tesla zaustavio i odvezao novinare natrag u trgovački centar Lansdowne, opet za 10 dolara, ali bez mogućnosti prijema osim ekrana iz aplikacije.

Oba vozača, rekao je vijest da bi radije se vozi za Uber – što je pravni vožnju-pozdravni servis u BC – ali nijedan od njih nije imao klase 4 licence, nešto što zahtijeva pokrajine za vožnju-pozdravljaju vozača.

Na vrhu odgovarajuće vozačke dozvole, vozači za vožnju moraju proći i krivičnu evidenciju ranjivih osoba.

Štaviše, kompanija za vožnju mora imati osiguranje Da bi pokrila nesreće. ICBC upozorava putnike koji koriste ilegalnu vožnju da vozilo ” možda neće imati potrebno osiguranje za zaštitu putnika u slučaju nesreće.”

Najmanje dvije kompanije koje nemaju dozvole od pokrajinske vlade posluju u Richmondu, oglašavajući se na platformama poput WeChat i Apple Play, a druga regrutuje vozače na svojoj web stranici.

Ministar upozorava na posljedice za ilegalne vozače koji pozdravljaju vožnju
Ministar saobraćaja imao je strašno upozorenje za ilegalne usluge vožnje, rekavši da primaju savjete o ovim aplikacijama i da imaju plan izvršenja.

“Rekao bih da će oni koji se bave ovom industrijom biti značajne kazne koje će zaista uticati na njihovu sposobnost da ikada rade u industriji kopnenog transporta i one bi to trebale odmah prestati raditi”, rekao je Fleming za vijesti iz Richmonda.

A vozači će snositi posljedice novčanih kazni za vožnju bez poslovne dozvole, odgovarajućeg osiguranja i drugih nepravilnosti.

Do sada je, međutim, novčane kazne i provincije i Grada Richmonda bilo malo i daleko između.

2021.godine podružnica za Putnički prijevoz davala je samo 33 novčane kazne u Richmondu – 106 sve zajedno u provinciji – a grad Richmond kaznio je samo šest ilegalnih vozača za vožnju jer nisu imali poslovnu dozvolu u posljednjih šest mjeseci prošle godine.

Vozač Raccoon Go rekao je za vijesti, faktoring u Komisiji koju plaća aplikacijama i cijenama plina, zarađuje oko 10 dolara na sat, dok je UDI-X vozač rekao Vijestima da radi tri do četiri sata dnevno i zarađuje oko 100 dolara po smjeni. Ali, dodala je, vožnja električnim vozilom smanjuje njene troškove.

Neki od njenih prijatelja koji rade u industriji rade dan i noć i zarađuju do $10,000 mesečno.

Svidjela joj se fleksibilnost rada za vožnju, jer može birati koliko klijenata ima i vlastitih sati.

Za oba ova vozača, vožnja-pozivanje je samo Honorarni posao.

Upoređujući cijene između ilegalnih aplikacija i Ubera, razlika u cijeni bila je oko 30 posto.

Fleming je za tu vijest rekao, iako bi radije odao ministru javne sigurnosti po tom pitanju, u toku je” niz istraga”, uz napade na ICBC i Odbor za putnički saobraćaj.

“Sprovode se strategije provedbe kako bi se osiguralo da se taj rizik za putujuću javnost riješi,” dodao je on.

Pored UDI-X i Raccoon Go, Longmao takođe reklamira vožnju u Richmondu na svojoj web stranici.

Na svojoj aplikaciji, Racoon Go se brendirao kao “vodeća kompanija za vožnju” u Sjevernoj Americi, sa vozačima u Vancouveru, Burnaby, Richmondu i Coquitlamu. Takođe je pokrenuo usluge selidbe i šofera.

Navodi da traži “dobre i odlične vozače”, nudeći 5,000 dolara mesečne plate i beneficije.

Longmao kaže da na svojoj web stranici potencijalnim vozačima treba važeća vozačka dozvola, automobil star ne više od osam godina i pametni telefon.

UDI-X tvrdi da su njegove naknade niske i da su njegovi pokretači prošli kroz proveru pozadine.

Clay Adams, portparol Richmonda, rekao je da grad prepoznaje da mora biti frustrirajuće za legalne kompanije koje pozivaju na vožnju da znaju da toliko ilegalnih posluje.

Međutim, grad je ograničen u onome što može učiniti, dodao je on, jer je njegov jedini alat za izvršenje dati novčanu kaznu što nema poslovnu licencu. Sva druga izvršenja, uključujući inspekcije sigurnosti vozila i osiguranje, vrši podružnica za prevoz putnika.

Štaviše, ove usluge vožnje zasnovane na aplikaciji su “sofisticirane” u načinu na koji rade i teško ih je uhvatiti, razradio je Adams.

Komentariši