BC za povećanje minimalne zarade na $ 15.65 u junu 1

BC planira povećati svoju minimalnu platu za 2.96%, odnosno $0.45, na $15.65 na sat, u junu 1, objavio je u ponedjeljak ministar rada Harry Bains.

On je pojasnio da je pokrajinska Komisija za pravičnu plaću putovala pokrajinom, konsalting za firme i druge zainteresirane strane, te da je preporučila to povećanje, zasnovano na stopi inflacije od 2,8%. Vlada je zatim zaokružila ono što bi bilo $15.6256 po satu, na $15.65.

Mnogi vlasnici preduzeća očekivali su povećanje minimalne zarade 1. juna. Vlada BC-a u 2018.godini rekla je da će osigurati godišnje povećanje minimalne zarade svakog 1. juna, do 2021. godine. Tada je minimalna plata u B. C.-U bila 11.35 dolara.

Stalna povećanja donijela su minimalnu zaradu stare ere na 15.20 dolara, 1. juna 2021.godine, što je najviše među provincijama i drugo u Kanadi samo na Nunavutovu minimalnu platu od 16 dolara po satu.

Bains je rekao da je vlada rekla da će buduća povećanja nakon 2021.biti zasnovana na inflaciji.

Poslovni zagovornici su međutim za BIV rekli da je vlada NDP-a obećala poslovnoj zajednici obezbijediti najmanje šest mjeseci obavještenje o povećanju minimalnih plaća, te o drugim novim troškovima koji bi imali utjecaja na poslovanje.

“Ovo je druga najava bez puno obaveštenja”, rekao je direktor za odnose sa Vladom Kanade Retail Council of Canada Greg Wilson.

On je ukazao na B. C. najava novembra. 24 da bi bilo potrebno da svi poslodavci obezbede osoblje sa pet dana bolovanja godišnje, počevši od januara. 1. To saopćenje također ima značajan utjecaj na troškove rada za vođenje malih preduzeća, dodao je on.

“Posao žudi za sigurnošću”, rekao je. “Ovo je neizvjesnost.”

BIV je pitao Bainsa zašto on preduzećima nije dao šestomjesečno obavještenje o povećanju troškova rada koje je njegova stranka obećala.

On je rekao da je njegova vlada rekla da će godišnja povećanja minimalne zarade odgovarati stopi inflacije i da stope inflacije nisu dostupne tek nakon početka kalendarske godine. On je rekao da je njegova vlada drži datum juni 1 za povećanje minimalne zarade za dosljednost. Sljedeće godine, dodao je, 1.juna 2023. godine, preduzeća bi trebala očekivati još jedno povećanje minimalne zarade, na osnovu stope inflacije 2022. godine.

Rekao je da bi preduzeća također trebala biti dobro svjesna da će morati početi pružati bolesne dane radnicima, počevši od 2022.godine.

Victoria je u maju 2021.godine donijela zakonodavstvo koje je zahtijevalo da preduzeća na privremenoj osnovi pružaju tri bolesna dana svakom radniku u posljednjih sedam mjeseci 2021. godine. Vlasnici preduzeća morali su reći vladi koliko je od tih bolesnih dana radnika trebalo kako bi im vlada nadoknadila 200 dolara za svaki od tih dana.

Bains je rekao da je pokrajina izdvojila 320 miliona dolara za te nadoknade, ali vlasnici preduzeća su tvrdili samo 13 miliona dolara ili nešto više od 4%.

Objasnio je da je to nizak iznos koji pokazuje da je uticaj na poslovanje relativno mali. Preduzeća su možda čak imala koristi zbog dobitaka u zapošljavanju, zadržavanju i produktivnosti, rekao je on.

Bains je dodao da suosjeća sa stradanjem vlasnika malih preduzeća, od kojih su mnogi izazvani da se probiju čak i dok provincija izlazi iz pandemije COVID-19.

“Sigurno smo svjesni da se preduzeća bore”, rekao je on, dodajući da je BC pružio veću podršku poslovanju po glavi stanovnika tokom dubina pandemije nego bilo koja druga Pokrajinska vlada u zemlji.

Wilson je rekao da je srebrna postava za posao od današnjeg objavljivanja da je povećanje od 0.45 dolara po satu na minimalnu platu manje nego što je očekivao.

Komentariši