Representantenes hus hører bare snakke om pensjoner, nå har vi bakt pensjonspærer: eurobonds

Koronakrisen kommer til å ramme en bestemt gruppe hardt: pensjonistene. Frits Bosch er bekymret for det, og lurer også på hvorfor det bare er veldig ensidig oppmerksomhet på landets talkshow: «Hvorfor har du alltid talere fra en gjenkjennelig venstreorientert retning?», ifølge Frits’ spørsmål: «Og hvis noen fra høyreleiren er invitert, plutselig er det noen som sitter overfor ham / henne fra den venstreorienterte leiren som er uenig med mordicus.»

Denne koronakrisen lærer oss at vi først og fremst er for vår egen skyld. Eller som franskmannen så pent sier : «sauve qui peut»! Psykologer, filosofer og biologer (psykolog Paul Bloom, filosof David Hume, psykiater Esther van Fenema og biolog Frans de Waal for eksempel) mener at det ikke er noe rart med dette. Vi trenger ikke skamme oss over det. Det handler om pennies. Brecht: «Erst kommt das Fressen, dann die Moral!» Hvis disse pennies blir knappe, vil innbyggerne se enda nærmere hva som skjer med dem. Det er penger de har samlet inn, og mange tror det nå blir misbrukt. På dette nettstedet har artikkelen dukket opp som jeg også har sendt rundt til pensionados, og jeg har bedt dem om et svar.

Jeg har fått et overveldende antall svar. Pensionados ønsker å forlate EU enstemmig, borte med euroen, borte med dagens politiske ledere, ingen penger til de sørlige EU-landene, borte med Klaas Knot. Jeg ble sjokkert over deres faste ord. Og selvfølgelig: hva skjer med våre pensjonspenger, hva skjer med reformene? Tilliten til politikken har forsvunnet. Etter min mening er det legitim uro blant eldre. I 2010, etter min bok «Risk as an Obsession», var det en voldelig pensjonshøring i Representantenes hus. Siden da, bare sutring, ingen ull. Nå sitter de fast med bakte pensjonspes pærer og snakker om Eurobonds og solidaritet med Italia. Pensionado’s: «Hvor er vi i denne historien? Måtte vi også heve fingeren vår.»

Og så møtes de to professorene Mathieu Segers og Arnoud Boot i Buitenhof for å snakke om milliarder til Sør-Europa. Boot belaster oss at totalpakken, som er klar for alle former og størrelser av hjelp, vil gå mot EUR 2000 milliarder. De er helt enige, og også forhandlingene leder Pier Jan Hagens er enig: det er milliarder av søppelkasser å gå til Sør-Europa. Det var ikke nok at Luuk van Middelaar og Caroline de Gruyter også ble invitert til å rope høyere stemmer: «solidaritet med EU!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *