Rabobank forventer økonomisk kaos på grunn av koronartiltak

Regjeringen har annonsert en ganske stor hjelpepakke i et forsøk på å holde økonomien flytende. Vel, dårlige nyheter: Selv om dagens tiltak forblir, forårsaker koronakrisen en 5% sammentrekning. Hvis pakken forlenges i ytterligere tre måneder, snakker vi til og med om en 14% sammentrekning. Med andre ord, hvis vi ikke får økonomien i gang veldig raskt, kommer vi til å se et kaos som vi ikke har opplevd på flere tiår – ikke siden den mørke 1930-tallet.

Rabobank økonomer kommer til denne konklusjonen i en ny analyse publisert i dag. Hvis den forblir med pakken for varigheten som nå annonsert , i to måneder totalt, vil vi komme ut av en økonomisk sammentrekning på 5% i år. Det vil også være flere feil enn noen gang før, og arbeidsledigheten vil stige raskt, fra 2,9% nå til 6,5% neste år. Spesielt i gjestfrihet, rekreasjon, logistikk, hagebruk og industri, vil effekten være forferdelig. «Vi forventer at i disse sektorene nesten en halv million selvstendig næringsdrivende og over en halv million ansatte med et (veldig) fleksibelt arbeidsforhold kan miste jobbene sine delvis eller alle,» rabobank eksperter sa.

Det verste, ifølge økonomene, er at det ikke i det hele tatt er klart at tiltakene faktisk vil forbli på to måneder. «Å starte økonomiske aktiviteter kan godt føre til et nytt utbrudd, en risiko for at Kina og Iran nå kjører, og som deler av Europa ser ut til å være i ferd med å begynne å velge,» sa rabobankers.

Hvis det katastrofescenarioet går i oppfyllelse, vil «den økonomiske skaden være ekstremt alvorlig». Virkningen av en ekstra tre måneders global nedstengning er ødeleggende.» Dette ville se en økonomisk sammentrekning på ikke mindre enn 14%. Det er enestående i moderne tid. Krisen i 2008 er absolutt ingenting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *