Pensionadas er på baksiden av køen for statlig støtte: de bør ikke akseptere det!

Kjære pensjonados, vi lever i vanskelige tider, spesielt i sosioøkonomiske termer. Alt henger sammen. Det er en åpen dør, men jeg vil fortsatt prøve å sette en strek i dette. I dette notatet refererer jeg til artikkelen min som du har lest den nylig. Du har svart i detalj og i enighet. Nedenfor vil jeg kort diskutere de ulike emnene som står på spill for deg.

Pensjonsfond og usikkerhet
Fra dine kommentarer tror jeg jeg kan se at du er i stor usikkerhet om hvordan pensjonen din vil se ut i nær fremtid. Som det står, vil pensjonen din ikke bli kuttet i år. Men også her er det «garanti opp til døren». Dette er ekstremt usikre tider, og det er du også. Ved utgangen av 2019 utgjorde de nederlandske investerte pensjonsmidlene 1544,4 milliarder euro med en dekningsrate på 104%. De fleste pensjonskasser har en nødvendig dekningsgrad på 102%.

Det viktigste spørsmålet er: hvor dårlig har våre pensjonsmidler blitt påvirket? Mitt anslag er at coronakrach nå har redusert den totale investerte kapitalen til rundt EUR 1320 milliarder, med en dekningsrate på 88%. Krasjet ville ha «fordampet» 224 milliarder, midlertidig. I mellomtiden er aksjemarkedet rebounding og som også vil være til nytte for pensjonen din. Det som gjenstår er at dagens system er uholdbart. Det har lenge vært i ferd med å reformere mot individuell konstruksjon. Hvis vi reformerer på denne ugunstige tiden, vil vi trenge betydelige penger for å gjøre en slik overgang mulig. Klaas Knot, direktør i De Nederlandsche Bank, ønsker å beholde som referansedato «slutten av dette året» for å vurdere hvordan pensjonsmidler vil bli assistert. Du har enstemmig informert meg om at det er ønskelig å avklare hva som blir satt til side for å holde pensjonene flytende, hvis behovet virkelig oppstår.

Tålmodighet og vent og se
Nederland er sosioøkonomisk i overlevelsesmodus. Det er nå bestemt hvem som kan og ikke kan holde hånden. Minister Wouter Koosmees sier «vi må være klare på at krisesenteret ikke kan redde alle selskaper». Men de finansielle flomportene blir åpnet betydelig, noe som er helt klart. Nesten 100.000 søknader har blitt sendt inn de siste to ukene for en midlertidig nødbrosysselsetting (NÅ) gjennom UWV. 1,5 milliarder euro er overført til 81 000 arbeidsgivere. I lys av den beskjedne offentlige gjelden og budsjettoverskuddet har Nederland tilstrekkelig omfang til å gi en god mottakelse. Nok en gang er imidlertid usikkerheten betydelig. Hva skjer hvis det viser seg at antall koronar intaminations har bare redusert fordi vi er alle låst opp og corona er ikke borte i det hele tatt? Det er en fare for at vi nå har spilt ut alle de økonomiske instrumentene og har ingenting igjen hvis det er et nytt slag.

Kort sagt, hvilket ly er det for pensjoner hvis en nedsiderisiko rammer igjen? Radiotaushet på pensjoner akkurat nå føles ikke riktig. Vi må innrømme at det ikke er helt taushet om pensjoner, fordi minister Koolmees nå rapporterer at han er «opptatt med å utarbeide pensjonsavtalen og at dette vil bli presentert for Representantenes hus før sommeren.» Vi er nysgjerrige. Men selvfølgelig er vi ikke der ennå. Fordi da vil alle typer parter komme med sine kommentarer, og usikkerheten vil fortsette en stund. Kort sagt, for pensionados er det venter og tålmodighet.

Dine kommentarer
Jeg oppsummerer tenoren av deg med en rekke sitater som er et tegn på dine synspunkter. » Eldre mennesker bør ikke akseptere at dette er måten å sette pensjonsproblemet på baksiden av køen. Vi må lage en knyttneve og slå trommelen før det er for sent. Vi er på vei mot en perfekt storm. Vi må være mer robuste i pensjonene våre. Kom over broen nå, regjeringen!» Før Corona-krisen var det en mulighet til å komme opp med pensjonsreformer. Nå er en pensjonsreform truende mens lommeboken er tom.

Noen er også (med rette) bekymret for posisjonen til pensjonene til unge mennesker og entreprenører. » Eldre mennesker innser at unge mennesker kan måtte lide mer enn dagens pensjonister som føler at de allerede sliter. Eldre mennesker har levd i år med bygg og anlegg og gode sosiale ordninger, som nå blir sterkt påvirket. Der dagens pensjonister har VUT, er 50 + nå på reservebenken med mye erfaring. Unge mennesker er ennå ikke fullt klar over hva som henger over hodet. Vi pensjonister kommer til å ta en juling fra dagens pensjonister, men ikke fra generasjoner etter oss. Husk at vår generasjon bare har opplevd velstand, pensjonering på endelig lønn ordningen, en VUT ordningen og tidligere AOW dato. Entreprenører får det for deres valg!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *