«På grunn av corona krisen, er det en sjanse for en bank kjøre på abn AMRO og ING i dårlig vær’

To av de tre største nederlandske bankene, ABN AMRO og ING Bank, rapporterer at de er i hardt vær. Allerede så dårlige rapporter, og coronavirus har bare vært på veien i tre måneder. Denne ekstremt dårlige nyheten, selv skremmende: spektret av et løp på sofaen vever.

Abn AMRO gjorde et tap på 395 millioner euro for de tre første månedene av året. Det er første gang på 6,5 år at banken har stupt inn i rødt. I fjor var det et overskudd på 478 millioner euro for samme periode. ABN AMRO hadde allerede advart om at resultatene ville være negative. Dette skyldes delvis et stort tap hos en amerikansk kunde. På grunn av voldelige bevegelser på børsene, ble dette investeringsfondet funnet å være ute av stand til å møte kapitalkrav: tap 183 millioner euro. ABN AMRO også sette av penger hvis selskaper og forbrukere ikke tilbakebetale lån på grunn av corona krisen: 511 millioner euro. Det er også satt av strøm til forholdet i oljeindustrien: 1,1 milliarder euro. 1,4 milliarder euro er satt av resten av 2020. ABN AMRO er flertallet eid av staten, så skattebetalere. Banken vil ikke betale utbytte i år, det samme vil andre nederlandske banker. ING gjorde det ved corona overskuddet med 40 prosent reduksjoner.

Dette ekstremt dårlige nyhetene. Det er til og med skremmende nyheter under de gitte økonomiske og økonomiske forhold. Dette skyldes hovedsakelig det relativt høye boligeierskapet til nederlenderne. I 1970 utgjorde eget hjem 22% av det totale familieeierskapet, innen 2010 hadde det steget til 60% og den kraftige økningen i verdien har økt til mer enn 70%. Hjemmet er den viktigste eiendelen. Utviklingen av verdien av eget hjem nederlandske individer er derfor av stor betydning for rikdom posisjon av familier. Nederlandsche Bank i DNB peker på at boligprisene har steget kraftig de siste årene, i snitt nesten 8% i året de siste tre årene. Men huseiernes inntekter vokste mindre fort. Oppstart og «pass-throughs» låner det maksimale beløpet de kan få, hovedsakelig på grunn av de attraktive ekstremt lave rentene. Hvis boligprisene kollapser, vil forbrukerne utvilsomt få problemer. Hvis de mister jobbene sine i en krise, kan de ikke være i stand til å betale sitt boliglån. Bankene må da avskrive lånene og sitte med et hus som har blitt mindre verdifullt.

Nøkkelspørsmål nummer én: Kommer boligprisene til å kollapse? Det er fortsatt ikke tilfelle, men vil det forbli slik? Omfanget av skadene forårsaket av koronaviruset til den nederlandske økonomien er ennå ikke helt klart, men nedgangen i økonomisk vekst er over 7%. Det er et slag som går gjennom til alle sektorer av vår økonomi, inkludert private husholdninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *