Noe ble feil, og vi vet ikke riktig hva som skjedde. Jeg antar at de avstav 20% av lønnen sin!

I går kveld var Arnoud Boot, en nederlandsk professor i bedriftsfinans og finansmarkeder ved Universitetet i Amsterdam, gjest i NPO talk show Op1 for å gi sin mening om å gi hjelp gjennom Eurobonds og individuelle lån gjennom Den europeiske stabilitetsmekanismen (ESM). Boot snakket ut i et flammende argument for å gi den nødhjelpen.

Min første kommentar er at Arnoud Boot er gift med en spansk kvinne. Regel 1: Rådfør deg aldri med noen som har en spesiell interesse i det rådet! Jeg visste på forhånd hva han ville si.

Boot fortsetter med å si at «alle økonomer er i favør av å gi ESM og eurobonds». Det er åpenbart usann. Han må legge merke til DDS enda bedre. Jeg har gjentatte ganger snakket ut mot det og med støtte fra ulike økonomer som fullt ut er enige med meg. Et flertall er sannsynligvis imot.

Å vise solidaritet er en fin gest, men problemet er dette:
a. ECB har totalt EUR 1110 milliarder tilgjengelig i år for kjøp av statslån og selskapsobligasjoner, spesielt for sør-europoesiske land. Det er en hallusinatorisk mengde dobbelt så mye som den totale nederlandske økonomien. Disse landene må kunne komme langt fra dette. Kom i gang og fortell oss hvordan det går og hva det er brukt på. Så vi gjør allerede utrolig mye. Vi stikker allerede nakken ut. Disse 1110 milliarder er livstruende i tilfelle av en alvorlig krympende økonomi. Jeg nevnte faren for hyperinflasjon, og sist helg fortalte Klaas Knot-sjefen i DNB meg dette.

b. Risikoen vi står overfor med disse søreuropeiske landene er uberegnelig; at de lar alt kjøre over skoene er opplevelsen av tiår. Nå ber de om en tom sjekk, kredittkortet vårt, mens de omvendt ikke har gjort noe som ville rettferdiggjøre det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *