IMF spår 7,5 prosent økonomisk sammentrekning: «Nederlandsk økonomi vil bli rammet ekstremt hardt»

Med prognosene maler Det internasjonale pengefondet (IMF) et «dystert eller enda verre» bilde som økonomer fra ABN Amro, ING og Central Planning Bureau. Der store økonomier vil krympe med ca 6,1%, vil Nederland måtte krympe med mer enn 7,5%.

IMF selv har allerede indikert at deres estimater er «ekstremt usikre». I det grunnleggende scenariet antar de at pandemiens forsvinning i andre halvdel av året. I så fall ville verdensøkonomien vokse igjen med 5,8 prosent i 2021. Det ville være litt av et slag, men det ville bli ledsaget av en ganske rask utvinning.

Uansett, det er mye mer sannsynlig at vi ikke vil lukke Corona-kapittelet i 2020. Og det gjør ganske mye med tallene i estimatene selvfølgelig. Den globale økonomien vil krympe med ytterligere 8 prosent innen 2021. Og i det scenariet ville Nederland krympe 7,5 prosent: 60 milliarder euro fordampet i ett fall swoop. Og 8000 milliarder euro over hele verden: «Det er like mye som hele økonomien i Tyskland og Japan til sammen.»

Og husk deg, dette handler om scenariet der pandemien varer lenger, ikke «slutter i første / andre halvdel av 2021». Den eneste grunnen til at dette er IMFs «svarteste scenario» er fordi 2022 fortsatt er for langt unna (og derfor for usikkert). Jeg kan ikke klandre IMF for det heller, fordi du snakker om «den store depresjonen er ingenting som det» scenarier, hvor du ønsker å være i stand til å gi noen solid fundament først!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *