«I EU er alt fokusert på å blande lav nordeuropeisk risiko med mye høyere sørlig risiko»

Etter min artikkel om motvind som nederlandske banker står overfor på grunn av store tap på skyldnere, ble jeg spurt av noen lojale lesere om det er lurt å ta ut penger fra en rekke banker. Nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei, nei Ikke få panikk for nederlandske banker. Det er imidlertid nødvendig med ekstra årvåkenhet.

For en uavhengig vurdering av bankenes soliditet, blant annet, kan vi bruke verdsettelsene til ulike internasjonale kryss-i-kunsten assessors, de såkalte rating byråer, som Standard & Poor’s (S & P), Moody’s og Fitch. I løpet av tiden finner kredittverdigheten sted globalt på tvers av den brede linjen av bedriftens kredittverdighet. De nederlandske bankene kan ikke unnslippe det. S & P, så vel som de andre byråene, er dystrere om ABN AMRIs fremtid; porteføljen avskrives av dem. ING og Rabobank (en gang en «trippel A» bank) blir også avskrevet.

Disse nedskrivningene har den irriterende effekten for bankene at deres såkalte «finansieringskostnader», rentene de kan samle inn penger, øker. Jo mindre kredittverdig institusjonen er, jo risikabelt långiver vurderer institusjonen, jo mer man ønsker å bli kompensert for denne høyere risikoen. Dette er på bekostning av fortjenesten til bankene. En ugunstig utvikling provoserer den andre til en dominoeffekt. En såkalt «nedtrapping ned» i en nedadgående kaskade, bør unngås for enhver pris. Dette er hovedoppgaven til Robert Swaak, president i ABN AMRO. Likevel tilhører de nederlandske bankene fortsatt kategorien banker med globalt høye verdsettelser.

Men hvis dritten treffer varebilen, kan den gå ned veldig raskt. De tyske storbankene som Deutsche Bank og Commerzbank er i mye verre form. Deres fremtid er ugunstig, delvis i forhold til en fallende tysk bilindustri. Soliditeten (forholdet mellom egenkapital og gjeld i balansen, i hvilken grad bankene kapitaliseres) av søreuropeiske banker har forbedret seg etter kredittkrisen. Men kredittverdigheten er betydelig lavere enn for nederlandske banker. Derfor er det ikke tilrådelig for Nederland å delta i EUs bankunion og EUs innskuddsråd. Vi må innse at EU handler om å blande redusert nordeuropeisk risiko med mye høyere søreuropeisk risiko. Hvis det går ned, vil vi bli sugd inn i bunnløse gropen i Sør-Europa.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *