Hatkjedekjeder berører korona multimillion-dollar subsidier, men krever at ansatte gjør opp for ubearbeidede timer

Noen arbeidsgivere fortsetter å utnytte koronakrisen ivrig. Store kjedebutikker ser ut til å tillate ansatte å fange opp timene som ikke er jobbet, mens de mottar millioner av euro i subsidier for dette. Ansatte blir presset til å komme og jobbe gratis. Hva opprørende praksis!

For mange ansatte er disse allerede usikre og ubehagelige tider, men hvis du også blir tvunget til å gjøre opp for de tapte timene gratis, vil koronakrisen bli et stort helvete. Forskning fra EenVandaag og de Groene Amsterdammer viser at ansatte i store kjeder blir presset til å levere inn timer, av «økonomiske grunner», og deretter å gjøre opp for disse timene gratis på et senere tidspunkt.

I begynnelsen av dette året advarte FNV også om at små bedrifter ville utnytte sine ansatte på denne måten, men nå ser det også ut til at de store kjedebutikkene gjør dette. En av de store kjedebutikkene er Wibra, som kuttet fra ansatte i mer enn en tredjedel av timene, men ber deretter de samme ansatte om å ta igjen gratis timer senere. Dette mens Wibra ivrig mottar mange millioner i tilskudd, tilskudd for å dekke personalkostnadene. Labour-advokater er ikke fornøyd med Wibras handling:

» Loven sier at den ansatte har rett til å betale, selv om det ikke er arbeid. En ansatt kan ikke nå få disse konsekvensene på tallerkenen sin.»

Og så ser vi at begreper som «solidaritet» eller «vi gjør det sammen» er meningsløse, hule termer. I begynnelsen av koronakrisen måtte alle håndtere alle de berørte menneskene, men i mellomtiden ser nok mennesker ut til å misbruke økonomiske ressurser som var ment å hjelpe andre.

Alt kan derfor ses at koronakrisen varer altfor lenge. Regjeringen ødelegger folk på fritiden med alle slags frihetsberøvelsestiltak (halloportforbud og all gjestfrihet stenger), mens arbeidsgivere gjør litt ekstra i arbeidstiden ved å sette nederlenderne på vannet økonomisk. Det er på tide å sakte demontere dagens lockdown regime, eller i det minste gjøre det til tiltak som ikke helt ødelegge innbyggerne i dette landet mentalt og inntektsmessig. Fordi situasjonen der folk fra rovdyr arbeidsgivere som Wibra knapt kan tjene penger, og det lille de tjener kan ikke bruke på morsomme ting … Det begynner å bli litt uholdbart.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *