Kysy Brianilta: Mitä asunnon ostajien pitäisi tietää järjestelmistä ja suurista laitteista?

Kysymys. Brad Oregonista kirjoittaa: Hei Brian. Vaimoni ja minä aloimme etsiä taloa ostettavaksi viikko sitten. Olemme tehneet ennakkomaksun säästämisen ja asuntolainan ennakkoaspitamisen ja olemme valmiita tekemään tarjouksen vakavasti. Yllätys! Minun olisi pitänyt aavata tämä, mutta minulle ei ollut juolahtanut mieleen, kuinka monta liikkuvaa osaa talossa on. Kun olemme katselleet neljää taloa kahdessa naapurustossa, minulle on selvää, että emme osta uutta taloa, jossa kaiken odotetaan olevan uutta – vain kuljetuspakkauksesta. Huomasin, että minulla ei ole aavistustakaan, kuinka vanha katto on tai onko putkisto hyvässä kunnossa tai onko sähköt turvallisia tai onko meidän ostettava uusi jääkaappi ensi vuonna. Brian, miten saamme tällaiset kysymykset vastattua ennen kuin laitamme rahamme linjalle?

Vastaus. Brad, suuri kysymys, joka tarvitsee useita vastauksia. Paras lähestymistapasi on vaiheittainen. Ensinnäkin, jos harkitset uutta rakennettua taloa, voit todella odottaa kaiken olevan “vain pois kuljetuspakkauksesta”. Rakentaja takaa lähes varmasti kaiken. Sinun ei tarvitse tehdä paljon muuta kuin pyytää kopio takuusta ja lukea se kokonaan (mukaan lukien hieno painatus). Voit myös ottaa yhteyttä toiseen asunnonomistajaan, joka on ostanut yhden rakentajan taloista äskettäin, ja kysyä, miten hän on huolehtinut takuuvaatimuksista. Muuten olet varmaan valmis.

Mutta… useimmat ihmiset ostavat koteja, joissa on asuttu aiemmin. Silloin pitää olla ahkerampi. Kiinteistönvälittäjäsi voi auttaa ensimmäisissä kysymyksissäsi. Kun löydät talon, olet kiinnostunut tekemään tarjouksen, aloita kysymysten kysyminen ennen kuin kirjoitat vakavasti otettavan rahasen sekin. Taloa katsellessa tietää, onko se noin 5- vai 25-vuotias. Aloita pyytämällä agenttiasi vahvistamaan vuosi, jonka se rakennettiin. Jos luulet, että se on yli muutaman vuoden vanha, pyydä myyjää kuvailemaan yksityiskohtaisesti kaikki tärkeät työt, remontit, korjaukset, lisäykset, uudet laitteet jne., jotka hän on tietoinen. Lue myös myyjän tiedonantoraportti. Haluat myös tietää, kuinka kauan nykyinen omistaja on ollut talossa, jotta tiedät, kuinka paljon historiaa heidän pitäisi tietää. Voit jopa kysyä, onko heillä tietoja aiemmilta omistajilta (vaikka nämä tiedot alkavat menettää luotettavuutta). Agenttisi pitäisi pystyä auttamaan sinua tässä.

Jos ensimmäinen tarkistus on tyydyttävä, varmista, että ostotarjouksessasi on hyvä varautumislauseke ammattimaiseen kotitarkastukseen. Kukaan kotitarkastaja ei voi kertoa tarkalleen, milloin suuri järjestelmä voi pettää (sähkö, putkisto, katto, perustus, A/C jne., mutta ei yleensä laitteet). Tarkastaja kuitenkin tarkistaa, toimivatko järjestelmät oikein. Usein (mutta ei aina) he voivat kertoa sinulle suunnilleen siitä, kuinka paljon elämää järjestelmässä on jäljellä tai jos on viitteitä siitä, että se on lähellä epäonnistumista.

Sinulle ei anneta “pass or fail” -raporttia. Sinun on silti tehtävä valistunut päätös. Mutta on pari asiaa, joita voit tehdä parantaaksesi koulutettua päätöstäsi. Ensinnäkin kysymyksesi nykyiselle omistajalle tai ilmoitusraportti ovat saattaneet jo tuoda asian tai kaksi tietosi tietoon. Varmista, että ammattitarkastajasi on tietoinen näistä ja pyydä, että hän on erityisen ahkera näillä aloilla. Toiseksi mietinnössä esitetään varmasti aloja, joilla on ainakin lievää huolta. Käykää tarkastajan kanssa keskustelu näiden alueiden läpi käyminen raportista rivi riviltä. Voit yleensä saada lisätietoja keskustelusta, joka on peräisin yksinkertaisesti kirjoitetuista sanoista tai valokuvista. Lopuksi tarkastus voi olla syy korjauksiin tai jatkoneuvotteluihin kauppahinnasta. Brad, saatat olla kiinnostunut tästä artikkelista: Vinkkejä neuvotteluihin talon tarkastuksen jälkeen.

Ja vielä yksi tapa suojella elämäsi suurinta sijoitusta. Pyydä kotitakuukäytäntöä. Voit joko ostaa tämän itse tai pyytää myyjää ostamaan sen. Muista lukea käytäntö ennen sen ostamista. Tämä ei ole sellainen laitevakuutus, jota olet ehkä nähnyt mainostettavan televisiossa. Se eroaa myös asunnonomistajan vakuutuksesta (vastuu- ja katastrofivakuutus). Se eroaa myös nimikevakuutuksesta. Kotitakuu on samanlainen kuin mitä saisit, jos ostaisit uuden kodin rakentajalta. Niiden ensisijaisena tarkoituksena on antaa takuu suurille järjestelmille (sähkö- ja putkijärjestelmät, katot jne.).

Brad, toivon, että tämä auttaa kotimetsästyksessäsi ja että tunnet olosi varmemmaksi tehden tämän suuren päätöksen.

Kommentoi ajatuksiasi ja kokemuksiasi ostajan katumuksen välttämisestä. Viikoittainen Kysy Brianilta -palstamme toivottaa tervetulleeksi lukijoilta kysymyksiä kaikista asuinkiinteistöjen kokemustasjoista. Lähetä kysymyksesi tai tiedustelusi sähköpostitse [email protected]

 

Be the first to reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *